lönekartläggning
Du har väl inte missat att ni som företag behöver göra en Lönekartläggning för era anställda?
Varje år ska ni som arbetsgivare göra en lönekartläggning. Detta för att visa att personal som gör lika eller likvärdigt arbete inte diskrimineras lönemässigt på grund av kön.
I princip alla bolag behöver göra en lönekartläggning men från 10 anställda och uppåt så behöver man även dokumentera detta arbete!
För bolag med 250 anställda eller fler är man från 2026 även skyldig att skicka in en lönerapport som innehåller lönekartläggningen varje år till DO och EU-kommissionen som sedan också ska offentliggöras. I bolag med 100 till 249 anställda ska detta skickas in vart tredje år.
Lönekartläggning kan vara ett ganska krångligt och tidskrävande arbete, speciellt om man inte har tydliga rollbeskrivningar eller arbetsuppgifter i bolaget, detta kan vara ett perfekt tillfälle att se över så att man har allt på plats i bolaget och göra förbättringar där det behövs.
För att upptäcka och förhindra lönediskriminering så behöver man göra en kartläggning och analys. I princip alla anställda ska ingå kartläggningen oavsett anställningsform. Även alla löner och förmåner ska ingå när man tittar på lön så som månadslöner, provisioner, bonusar, friskvård, bilar och annat man kan tänkas ha i bolaget.
Så hur sätter vi igång med detta arbete?
✤Börja med att sätta ihop teamet – vem/vilka ska göra detta arbete? vart eller från vilka ska vi hämta information från? När ska arbetet vara klart?
✤När detta är fastställt så är det dags att Gruppera de anställda – de som gör samma eller likvärdigt jobb ska in i samma grupp. Oavsett lika eller olika titlar. Det hjälper här om man har tydliga rollbeskrivningar i avtalen från början.
✤Gör en arbetsvärdering – Vilka krav hade vi ställt om vi hade rekryterat för rollen idag? Kriterier på utbildning, erfarenhet, ansvar.
✤Lönekartläggning – jämför lönerna mellan män och kvinnor i respektive grupp, jämför kvinnodominerade grupper med mansdominerade grupper med likvärdigt arbete osv.
✤Analysera – Gå igenom all data ni samlat, titta igenom grafer och allt ni kommit fram till. Finns det skillnader mellan könen och iså fall varför?
Kom ihåg att det får finnas skillnader i löner men det måste då finnas könsneutrala förklaringar till varför så som utbildning, yrkeserfarenhet etc. Om detta inte finns så är det dags att göra en handlingsplan för hur man tänker åtgärda könsdiskrimineringen i bolaget.
Och känner ni att ni inte har full koll på läget – ta hjälp av proffs!